Integrarea copiilor în biserică

Vorbim atât de mult în ziua de azi despre integrarea copiilor în Biserică şi cred că este important să ne referim la câteva sugestii practice, care ne pot ajuta în acest demers.

1. VALORI COMUNE

Este important ca, atunci când organizăm în biserică lucrarea cu copiii, să avem în vedere ca viziunea şi valorile bisericii să fie reflectate şi în acest domeniu. De exemplu, dacă una dintre valorile Bisericii este dărnicia, atunci şi copiii vor fi încurajaţi să dăruiască.

O idee interesantă este adaptarea studiului Biblic al Bisericii la nivelul de vârstă al copiilor, în aşa fel încât copiii şi adulţii vor studia aceleaşi subiecte simultan, iar părinţii vor fi încurajaţi să petreacă timp cu copiii lor, discutând despre studiul Biblic.

2. CONTACTUL CU BISERICA

Este important ca săptămânal copiii să aibă un timp în care să participe la închinarea Bisericii împreună cu toată familia. Copiii vor simţi în acest fel că aparţin Bisericii şi nu sunt doar un apendice al acesteia. În acelaşi sens, este important ca şi copiii să îi cunoască pe membrii bisericii, mai ales pe păstorul sau pe liderii bisericii. Nu e o idee rea ca, din când în când, aceştia să facă o vizită grupelor de copii.

3. PARTICIPAREA COPIILOR ÎN BISERICĂ

Dacă le place, copiii vor să se implice. Din nefericire, de cele mai multe ori, ei au ocazia sa facă acest lucru doar la Crăciun şi la Paşte. Copiii pot fi implicaţi în slujirea Bisericii mult mai des şi în mult mai multe feluri decât parte a programului de cântări şi poezii. Ei pot vizita persoane mai în vârstă, pot ajuta copii mult mai săraci decât ei, pot să se roage pentru misionari şi pot face multe altele, bineînţeles în funcţie de vârsta lor.

4. BISERICA UNDE COPIII VOR SĂ FIE

Nu în cele din urmă, Biserica ar trebui să acorde atenţie felului în care sunt întâmpinaţi copiii la Şcoala Duminicală. Dacă cele mai atractive activităţi ale copiilor la Biserică vor fi Olimpiadele Biblice, s-ar putea ca, în ciuda eforturilor noastre, o mare parte a copiilor să prefere să fie în altă parte. În funcţie de vârsta copiilor, lecţiile Biblice şi aranjarea sălilor în care aceştia se întâlnesc ar trebui să conţină elemente interesante şi atractive pentru copii. Cuvântul cheie în acest sens este JOC. Copiii de toate vârstele învaţă prin joc, dar jocurile care îi stimulează sunt diferite în funcţie de vârstă.