EGM în acțiune

Retrospectiva EGM Calendar EGM Mărturii

JURNAL DE LA VOLOHII DIN POROSKHOVO

Primul cuvant care iti trece prin minte atunci cand ii intalnesti pe copiii de la Poroskhovo este SALBATICIE. Copii in care parintii nu au investit, care au stat departe de scoala si pentru care autoritatile nu fac absolut nimic. Dupa cea de-a treia misiune la Poroskhovo am inceput sa vedem schimbari de atitudine si de comportament la acesti copii desi neingrijiti, extrem de pretiosi. Am fost uimiti sa vedem cum au invatat sa asculte linistiti, sa raspunda la intrebari, sa memoreze versetele si sa se ofere chiar sa ajute cand este nevoie. Sunt progrese care de departe par mici, insa vazute mai de aproape sunt imense.

Webp.net-resizeimage (7)

Atunci cand biserica devine un refugiu

Rosti, unul dintre baietii de la Poroskhovo a venit la scoala de vacanta. Era un copil linistit, diferit de toti ceilalti copii. Pur si simplu nu intelegeam de ce. Am inteles in penultima zi, cand Rosti a cazut pe jos, imediat dupa lectie, zvarcolindu-se: era o criza de epilepsie. Imediat dupa ce si-a revenit, a fost dus spre casa de cativa voluntaridin echipa. Parintii deja auzisera de criza lui Rosti de la biserica si fara politeturi si prezentari l-au mustruluit strasnic ca a mers la biserica si „i-a facut de minune”. A primit si bataie. Voluntarii au ramas fara cuvinte, si atunci, dar mai ales a doua zi de dimineata, cand in fata portii bisericii astepta linistit, Rosti. Probabil biserica a devenit pentru Rosti singurul loc unde se simtea iubit, singura cetate de scapare.

Webp.net-resizeimage (8)

Familii care îl întâlnesc pe Hristos

Casa lui Vanea, e una din casele speciale de la Poroskhovo. Anul trecut, Vanea a fost ajutat de voluntarii si sponsorii nostri sa isi pregateasca casa pentru iarna. Un ajutor de care a fost profund marcat si extrem de recunoscator. Ne spunea la acea vreme Vanea: „Pana astazi am crezut in Dumnezeu, dar astazi, L-am vazut pe Dumnezeu”. Vanea avea totusi o povara pe suflet, pe care a impartasit-o cu noi: „As vrea ca si sotia mea sa Il cunoasca pe Domnul”. Asa se incheia vizita noastra in casa lui Vanea in august 2017. Anul acesta, la intoarcerea in Poroskhovo, chipul lui Vanea stralucea: „Va stiu, voi m-ati ajutat anul trecut cu casa. Domnul a ascultat rugaciunile noastre. Sotia mea s-a intors la Domnul si chiar duminica trecuta a primit botezul.” Suntem multumitori ca printre volohi, Dumnezeu schimba copii si aduce familiile in biserica.

Webp.net-resizeimage (9)

Lideri care se ridică

In lumea volohilor daca iti doresti schimbare, ai nevoie de lideri care sa descopere viziunea lui Dumnezeu si sa o urmeze pas cu pas. Desi nu au fost vizibili inca de la prima noastra vizita, a fost o bucurie sa vedem ca in biserica volohilor, Dumnezeu a asezat oameni speciali cu mare potential. Am fost onorati de prezenta a patru dintre tinerii volohi: Vera, Ira, Milan si Colea. Urmatoarea perioada, ei si inca cativa tineri valorosi vor fi in atentia noastra. Ne dorim sa ii ajutam sa creasca si sa fie agentii folositi de Dumnezeu pentru schimbarea comunitatii de volohi.

Webp.net-resizeimage (10)

O poartă spre inima Ucrainei

Zeci de ani volohii, pareau uitati, parasiti si neinsemnati. Acest lucru nu mai este valabil astazi. Peste tot in Romania si diaspora se vorbeste despre ei si nu putini sunt cei care i-au vizitat si le-au intins o mana de ajutor. Poroskhovo a devenit si un loc de intalnire al crestinilor, loc unde daruiesc, dar si primesc. Toader si Pavel sunt doi lideri de la Cernauti care au slujit alaturi de noi in august 2017 si apoi in august 2018. Au pus umarul la scoala de vacanta si apoi au preluat modelul si materialele in lucrarea pe care o fac la Cernauti si in zona estica a Ucrainei, aproape de zona de razboi. Am fost incantati sa vedem ce minuni a facut Domnul prin ei si modul in care au devenit mai eficienti in lucrarea cu copiii. Slujirea noastra a avut ecou dincolo de Poroskhovo. Organizatia EGM din Ucraina a decis sa preia programul Toate Panzele Sus, sa-l traduca si sa il ofere bisericilor din Ucraina. Dumnezeu foloseste locurile neinsemnate in ochii oamenilor pentru a-si pune in aplicare planurile pline de semnificatie.

Webp.net-resizeimage (11)

 

Retrospectiva EGM

Descoperă Inima Slujirii / 6-8 Noiembrie 2015 / Băile 1 Mai, jud Bihor

În cadrul Conferinței Naționale „Descoperă inima slujirii”(6-8 noiembrie 2015, Băile 1 Mai) ne-am bucurat de un timp extraordinar împreună cu peste 170 învățători de școală duminicală . Ne-am adunat din toată țara – București, Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Timișoara, Sighișoara, etc. – ca să învățăm mai mult despre cum putem sluji mai eficient copiii din biserică și nu numai.

Am petrecut trei zile concentrați pe lucrarea Domnului și pe cele 5 vitamine ale slujirii: Cuvântul, Chemarea, Creativitatea și Cununa. Pe lângă toate informațiile teoretice si practice care au fost prezentate în cadrul conferinței, relațiile care s-au creat cu învățătorii din țară ne încurajeaza sa continuăm aceasta lucrare. Pasiunea pentru copii și pentru Cristos este cea care ne leagă si ne dă avânt în lucrarea pe care o facem.

12241453_909443079110851_4925250611401505853_n

Seminariile și workshop-urile au adus o notă de prospețime conferinței prin metodele practice prin care putem transmite Cuvântul lui Dumnezeu copiilor din biserici. Printre acestea au fost prezentate: jocuri care creaza unitate atât între copii, cât și între învățători și copii, crafturi prin care copiii pot duce o parte din lecție cu ei acasa, cântecele potrivite pentru închinarea cu copiii, decoruri pentru sala de clasa care să atragă copiii la grupa.

Vorbitori

Emanuel Țundrea, Alex Bruda, Emeșe Balint, Daniel Bruda, Liana Sabo, Camelia Bruda, Lidia Ghiulai, Emanuela Hatos, Crina Caba, Persida Coste și alți invitați deosebiți.


Conferința EGM, a însemnat pentru mine un timp binecuvântat. Unitatea, părtășia, șansa de12227626_909441392444353_8701643088427722076_n a mă evalua, de a-mi cunoaște adevărata valoare si esența pe care o am în lucrarea cu copiii, de a cunoaște părțile pe care trebuie să pun accentul în lucrare, felul de a vorbi și de a putea cunoaște mult mai bine copiii, sunt câteva cheițe pe care le-am descoperit acolo și pe care le voi folosi cu luare aminte asupra mea și asupra învățăturii pe care o dau altora – Damaris Mois, Baia Mare

 

Detectivi pe planeta albastră 2015

Detectivi pe planeta albastră este cel mai nou vbs produs de EGM Romania. În această vară programul a fost preluat și implementat în mai mult de 20 de biserici din peste 15 orașe din țară. Numărul participanților care au devenit detectivi porniți în căutarea amprentelor lui Dumnezeu în lumea înconjurătoarea este de peste 2600 de copii.

Fiecare din locațiile unde Detectivi pe planeta albastră a avut loc a fost unică. Unele biserici au avut proiecte de anvergură cu peste 400 de copii prezenți, iar unele au fost la prima lor participare la vbs. Chiar dacă au fost 50 de copii sau 400 de copii participanți rezultatul a fost însă același: copiii, voluntarii, părinții și organizatorii L-au văzut îndeaproape pe Dumnezeu la lucru .

Copiii au  participat la o aventură extraordinară în care L-au descoperit pe Creatorul Universului  prin activități de experimentare, de lucru manual, de memorare a versetelor biblice, muzică, jocuri și scenete.

Copiii au căutat amprentele lui Dumnezeu în tot ceea ce ne înconjoară:

  • în lumea minerală
  • în lumea vegetală
  • în lumea animală
  • în lumea cosmică
  • în viața lor

Pentru mai multe mărturii despre vbs vă invităm sa citiți și articolele de la rubrica dedicată DETECTIVI PE PLANETA ALBASTRĂ

Instruire VBS

Detectivi pe planeta albastră este un program de școală biblică de vacanță (vbs) care va fi implementat în acest an, în peste 30 de biserici, multe dintre ele pentru prima dată gazde ale unui astfel de eveniment.
Pentru ele, și nu numai, am organizat la Cluj-Napoca, pe 9 mai 2015, o instruire de vbs. Cele 7 sesiuni prezentate au fost, după spusele participanților, de un real folos. Sperăm că mai folositoare de atât va fi punerea în practică a celor învățate. Mult succes tuturor gazdelor de vbs.

Târgul EGM

Începe să devină un obicei. În fiecare an, la începutul verii, îi invităm pe clujeni la Târgul EGM, un proiect de strângere de fonduri. Cu ajutorul unor sponsori remarcabili, am pus la dispoziția tuturor celor ce ne-au vizitat standurile, tot felul de articole : alimente, papetărie, jucării, haine, unelte, cărți etc. la prețuri mici. Toate vânzările au fost destinate susținerii financiare a programelor EGM. Multumim susținătorilor noștri și vă așteptăm și la anu`!

Calendar EGM 

Mărturii 

Era 2008 și participam la conferința EGM din toamna aceea. M-au marcat mult experiențele din acel sfârșit de săptămână pentru că vorbeau atât inimii mele, cât și minții mele și m-au îndemnat la acțiune și implicare mult mai mare decât avusesem înainte.

Faptul că am văzut mulți oameni dedicați și doritori de a-i învăța pe copii Cuvântul lui Dumnezeu m-a făcut să încep să prind curaj și să devin tot mai serioasă în pregătirea lecțiilor pentru copilași. Mi-aduc aminte că a rămas în inima mea mesajul lui Liviu Mocanu: noi să lăsăm o mulțime de amprente în viața copilului la fel ca mâna olarului pe lutul modelat.

 Lidia Ghiulai

În echipa EGM am întâlnit și cunoscut oameni credibili, a căror trăire și implicare mă motivează să dau și mai mult din mine (timp, energie). O locomotivă (echipa EGM) e mai eficientă atunci când transportă mai mulți oameni spre Dumnezeu.  Promovați un model extraordinar, ușor de aplicat chiar și de către învățători. Puneți la dispoziție materiale folositoare.

Liana Sabo

Cel mai mare impact al Fundației EGM în viața mea a constat în conștientizarea nevoii mele de pregătire în procesul de a indemna copiii pe calea lui Dumnezeu. De asemenea, prin intermediul aplicarii modelului EGM de predare am ajuns să văd nevoia de pregătire a celorlalți învățători. Eficiența și aplicabilitatea modelului EGM a fost încă o dată confirmată în momentul în care am adus înaintea copiilor acest mode de predare.  Ei au fost impresionați, ”prinși”, atinși, și provocați la acțiune.  Nimic nu mi-a făcut mai mult inima să se bucure ca faptul că am văzut cum copiii înțeleg, se identifică cu lecția și-și doresc să experimenteze schimbarea la rândul lor.

Emanuela Hatos