Detectivii în Oradea

Detectivi pe planeta albastră este cel mai nou vbs produs de EGM Romania. În această vară programul a fost preluat si implementat în mai mult de 20 de biserici din peste 15 orase din țară. Numărul participanților care au devenit detectivi porniți în căutarea amprentelor lui Dumnezeu în lumea înconjurătoarea este de peste 2600 de copii.

Una dintre experiențele încurajatoare legate de acest vbs a avut loc la Oradea. Elias are 8 ani și a participat anul acesta pentru prima dată la un vbs. Este un copil cu autism (într-o forma destul de grava), provenind dintr-o familie creștină. Pentru că a fost diagnosticat din timp, părinții s-au străduit să facă tot ce le stă în putință pentru a-l recupera cât mai mult posibil. Astfel, au plătit un terapeut care îl însoțește oriunde merge și care le recomandă programele la care Elias ar trebui să ia parte.

Elias a venit la vbs însoțit de terapeutul care nu e un creștin practicant, dar e un profesionist în recuperarea copiilor cu autism. Însoțit înseamnă că terapeutul era cu el peste tot: la fiecare stație, la momentele împreună, la gustare etc…

În prima zi am propus copiilor un concurs: cine își aduce a doua zi cei mai mulți prieteni câștigă un premiu. A doua zi, printre copiii care și-au adus prieteni, a fost și Elias, care ținea strâns de mână un băiat de vârsta lui. Ne-am mirat că Elias a vrut să ia parte la concurs și și-a convins prietenul să îl însoțească.  Nu e un lucru obișnuit pentru copiii cu autism.

A treia zi, pentru că îl vedeam pe Elias mereu prezent la vbs, m-am dus la terapeutul lui și l-am întrebat: ”Îmi spuneți vă rog dacă Elias vine aici obligat sau pentru ca îi place?”. Mi-a răspuns: ”El vrea să vină. E printre singurele locuri unde l-am văzut cântând împreună cu ceilalți copii și luând parte la jocuri.” Răspunsul lui m-a încurajat.

În ultima zi de vbs, înainte de a pleca de la ultima stație, Elias s-a dus să le îmbrățișeze pe fetele care i-au fost călăuze pe durata întregii săptămâni, fără să îl fi sfătuit nimeni. Fetele l-au îmbrățișat cu drag și l-au întrebat: ” Mai vii la anul, Elias, dacă mai facem?” Fără să stea pe gânduri, băiatul a răspuns bucuros: ”Da!”. Terapeutul lui a rămas foarte surprins. A venit la mine la sfârșit și m-a întrebat: ”Veți face și anul viitor așa ceva?”. ”Nu știu”, am răspuns sincer. ”Ar fi păcat să nu mai faceți, e ceva extraordinar pentru copii ce faceți voi aici.”

După o săptămână întreagă de oboseală și caniculă (vbs-ul s-a desfășurat într-o săptămână cu 37 grade celsius, într-o școala fără aer condiționat), cuvintele lui m-au făcut să văd că totul a meritat…

Un copil autist care să cânte din toată inima despre Dumnezeu și să își aducă prieteni la vbs nu e puțin lucru…

Credem că Dumnezeu a folosit această săptămână pentru a-și pune amprenta în viața fiecărui copil care a fost prezent și știm că cuvântul plantat în inimile lor va aduce roadă mai devreme sau mai târziu.

11892178_10153340958496387_5019133266289282413_n